Kupowanie gotowych dań to z pewnością oszczędność czasu, dlatego dla wielu ludzi to jedyny sposób na ciepły posiłek w ciągu dnia. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że takie dania nie są w stanie zastąpić domowego obiadu. Pomimo że są dopuszczone do obrotu na rynku, zawierają dużo soli, barwników i konserwantów.
Zupy instant, gotowe dania pasteryzowane i inne- zdrowe, czy niezdrowe?
Niektóre produkty w proszku lub lifolizowane mogą zawierać sporo składników odżywczych, lecz proces suszenia może pozbawiać ich witamin, szczególnie witaminy C. Dlatego nierzadko na opakowaniu można znaleźć informację, że produkt został wzbogacony o tę witaminę. Inny rodzaj gotowych dań zawiera substancje smakowo- zapachowe takie jak: glutaminian sodu, hydrolizaty białek, a także aromaty, barwniki spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące. Takie gotowe dania nie zawierają żadnych składników odżywczych ani witamin, dlatego z pewnością nie mogą służyć zdrowiu. Chemiczne dodatki do żywności znajdują się również w deserach, które oprócz wartości energetycznej, nie mają żadnych wartości odżywczych. Gotowe dania są ułatwieniem w życiu codziennym, lecz nie mogą być podstawą żywienia. Najlepiej sięgać po nie tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Jak gotowe dania mogą wpływać na zdrowie?
Decydując się na spożywanie gotowych dań, trzeba zdawać sobie sprawę, że chemiczne dodatki do żywności np. glutaminian sodu, poprawiają smak i zapach jedzenia. To dlatego z przyjemnością spożywamy takie dania i chętnie do nich wracamy. Jednak trzeba mieć na uwadze, że nasz mózg silnie uzależnia się od chemicznych substancji, tłuszczu, soli i cukru, a w składzie gotowych dań najwięcej jest właśnie tych składników. Uzależnienie od spożywania produktów o takim składzie prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy, a także do chorób układu krążenia. Są to choroby cywilizacyjne, których konsekwencją może być nawet przedwczesna śmierć.
Negatywnymi skutkami odżywiania się gotowymi daniami są również problemy ze strony układu pokarmowego np. uczucie niestrawności, bóle brzucha, biegunki, zgaga lub wzdęcia. Takie objawy mogą się zdarzyć nawet jeśli gotowe dania są spożywane sporadycznie. Wtedy najlepiej sięgnąć po środki farmaceutyczne łagodzące nieprzyjemne objawy zgagi i niestrawności np. Manti, Alugastrin 3 Forte, Bioprazol Bio Control 10. Warto jednak powstrzymać się od spożywania takich produktów, szczególnie gdy problemy żołądkowo- jelitowe zdarzają się dość często.
Warto czytać etykiety na opakowaniach gotowych dań!
Nie wszystkie gotowe dania w proszku, lifolizowane, mrożone lub inne dania do podgrzania mają w składzie chemiczne dodatki oraz nadmiar soli, lub cukru. Jednak, aby uchronić się od tego typu produktów, zaleca się czytać etykiety, na których producenci mają obowiązek umieścić skład oraz tabelę wartości odżywczych. Świadome zakupy każdego dnia mogą poprawić jakość życia oraz zapobiec wielu chorobom i dolegliwościom. Warto również nastawić się na przygotowywanie posiłków w domu ze świeżych produktów, uwzględniając przy tym zasady zdrowego żywienia.