Lato bogate w karoteny

Lato bogate w karoteny

Lato to pora roku obfitująca w świeże warzywa i owoce. Są one najlepszym źródłem eliksiru zdrowia i urody, jakim są karoteny. Substancje te występują powszechnie w wielu warzywach, owocach i kwiatach nadając im piękne ciepłe barwy od żółtych, poprzez pomarańczowe, po czerwone. Należy do nich między innymi beta- karoten występujący w marchwi czy dyni oraz likopen znany nam z pomidorów. Karoteny mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i urody. Szczególnie ważny dla naszego wyglądu i samopoczucia ma beta-karoten jako prowitaminy witaminy A. Przyczynia się on do zdrowia i piękna naszej skóry nadając jej sprężystość, elastyczność oraz piękny, zdrowy odcień. Ponadto chroni nas przed zgubnym działaniem promieni słonecznych i odmładza.

Karoteny to silne przeciwutleniacze. Dieta bogata w warzywa i owoce zawierające karoteny przyczynia się do zachowania zdrowia i urody do późnych lat. Podczas licznych badań naukowych stwierdzono, że substancje te mają wpływ na zmniejszenie ilości zachorowań na nowotwory sutka, szyjki macicy, płuc, jamy ustnej, przełyku, a także żołądka, jelita grubego, odbytnicy oraz pęcherza moczowego. Mają one również zbawienny wpływ na nas układ krążenia. Przyczyniają się, jako przeciwutleniacze, do profilaktyki miażdżycy poprzez zapobieganie utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, procesu, który prowadzi do powstawania i odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Karoteny mają także zbawienny wpływ na nasze oczy. Należące do tej grupy związków luteina i zeaksantyna chronią siatkówkę oka przed chorobami. Karoteny istotnie zmniejszają także ryzyko zachorowania na zaćmę. Szczególnie bogate w korzystne dla naszego wzroku substancje są ciemnozielone warzywa liściaste takie jak szpinak czy sałata.

Jedzmy zatem świeże warzywa i owoce, bo niewątpliwie są one, jako bogate źródło karotenów jednym z sekretów zdrowia i urody. Sięgajmy codziennie po pyszne i zdrowe pomidory, marchew, bataty, morele, dynię, paprykę, szpinak, zieloną pietruszkę, brokuły czy kapustę włoską.