Kasza manna na wodzie – dlaczego warto?

Kasza manna na wodzie – dlaczego warto?

Kasza manna powinna gościć w diecie każdego człowieka, przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze, które w niej występują, niską kaloryczność oraz cenne wartości, które wspierają walkę z różnymi dolegliwościami. Można ją przygotowywać zarówno na mleku, jak i na wodzie. Przekonaj się dlaczego w trakcie kolejnych zakupów powinieneś nabyć kaszę mannę.

 

Kasza manna – co o niej wiemy

Kasza manna słynie ze swoich wartości odżywczych, które sprawdzą się idealnie w przypadku osób u których stwierdzono choroby układu pokarmowego. Kasza manna na wodzie posiada oczywiście mniej kalorii, jednakże nawet ta przygotowana na mleku pozostaje cały czas daniem o niewielkiej zawartości kalorii. Wśród jej cech charakterystycznych należy przede wszystkim wskazać lekkostrawność oraz interesujący smak.

Powstawanie kaszy manny nie jest procesem skomplikowanym, a odbywa się w trakcie wysokiego przemiału pszenicy. Posiada ona delikatny smak oraz biały kolor, a w określaniu zapachu na pewno wskazuje się na słodkość. Jako, że poddawana jest przemiałowi, posiada sypką oraz niewielką konsystencję. Na rynku występują różne rodzaje kaszy manny, oprócz klasycznej występuje także preparowana charakteryzująca się wykonaniem dodatkowej obróbki termicznej w trakcie jej produkcji co przekłada się na jej szybsze przygotowanie. Oprócz klasycznych kaszy występują również produkty razowe, orkiszowe oraz orkiszowo – razowe, cechuje je większa wartość odżywcza, gdyż występują w nich większe ilości błonnika.

 

Kaszka manna na wodzie – potrzebna w diecie

Jako, że kasza manna powstaje z pszenicy posiada ona znaczną kaloryczność, jednakże kalorie idą w parze z dużą ilością wartości odżywczych. W jej skład wchodzą przede wszystkim fosfor, żelazo oraz miedź. Oprócz tego można znaleźć w niej białko, błonnik, witaminy wchodzące do grupy B, a także składniki mineralne. Należy spożyć jedynie 100 g kaszy, aby zostało pokryte 10% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze w niej występujące dla osoby dorosłej.

Kasza manna na wodzie jest idealna w przypadku tworzenia diety przez osoby zmagające się z chorobami wątroby oraz przewodów żółciowych u których występują wrzody, stany zapalne żołądka oraz jelit, problemy trawienne oraz dochodzą do siebie po wykonanych na nich operacjach (nie dotyczy to jedynie operacji przewodu pokarmowego).

Oprócz tego, kasza manna powinna występować w diecie każdego dziecka, niemalże bez względu na wiek, gdyż można podawać ją już po ukończeniu 4 miesiąca pociechy.