Układ odpornościowy działa ściśle we współpracy z układem pokarmowym. W jelitach są produkowane limfocyty, odpowiedzialne za odpowiedź immunologiczną oraz za wytwarzanie przeciwciał i zabijanie patogenów. Zatem to, co spożywamy, ma największy wpływ na naszą odporność.
Co jeść na odporność?
Przede wszystkim trzeba dbać o jelita, spożywając produkty bogate w błonnik np. otręby, kasze, pełnoziarniste pieczywo. Poza tym warto spożywać kefir, jogurty, kiszonki, ponieważ w tych produktach znajdują się probiotyki, czyli żywe kultury bakterii jelitowych. Flora bakteryjna jelit chroni przed patogenami, dlatego trzeba odżywiać się w taki sposób, by jej nie zaburzać. Ważne dla wspierania flory bakteryjnej jelit są prebiotyki, będące pożywką dla cennych bakterii jelitowych. Produktami, w których można znaleźć prebiotyki, są np. topinambur, cykoria, czosnek, por, cebula.
Ważne jest także spożywanie produktów bogatych w cynk i witaminę A, które tworzą barierę układu odpornościowego. Cynk jest odpowiedzialny za produkcję, dojrzewanie i aktywność leukocytów. Poza tym wpływa na czynność komórek „NK”- natural killer, czyli głównej grupy komórek układu odpornościowego. Natomiast witamina A odpowiada za dojrzewanie i różnicowanie komórek odpornościowych. Aby uniknąć niedoborów cynku i witaminy A należy zadbać o obecność w diecie owoców morza, kaszy gryczanej, płatków zbożowych, soczewicy, fasoli, słonecznika, marchwi, szpinaku, brokułów, jarmużu.
Naturalna witamina C– strażniczka odporności.
Witamina C zwiększa produkcję limfocytów oraz jest silnym antyoksydantem. Poza tym działa immunostymulująco, poprawiając pracę układu odpornościowego. Źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka, dzika róża, cytrusy, czarna porzeczka, kalafior, porzeczka, pomidory, brokuły. Aby uzupełniać witaminę C, często sięgamy po suplementy diety, lecz warto wiedzieć, że najbardziej cenna dla organizmu jest naturalna witamina C, znajdująca się właśnie w świeżych owocach i warzywach. Zaleca się spożywać owoce i warzywa na surowo i najlepiej świeże, niemrożone, ponieważ tylko w takiej postaci zawierają największą zawartość witaminy C. Naturalna witamina C znajduje się w owocach aceroli, w której znajduje się trzy razy większa dawka witaminy C niż w cytrusach. Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, a jej transport w świeżej postaci praktycznie nie jest możliwy, lecz można ją spożywać w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku lub tabletek.