Imbir to roślina w Polsce ciągle jeszcze nie dość popularna. Co prawda coraz częściej pojawia się w naszej kuchni jednak nie wszyscy wiedzą ile ma cennych właściwości zdrowotnych. Imbir pochodzi z Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Doskonale wpływa na nasze ciało, ale także i na ducha. Możemy kupić świeży korzeń imbiru albo sproszkowany. Najlepiej kupować ten świeży i pamiętać żeby przechowywać go poza lodówką nie dłużej jak siedem dni. W kuchni możemy go podawać z potrawami słodkimi oraz wytrawnymi. Dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak goździki, pieprz czy gałka muszkatołowa.
Jego działanie zdrowotne polega przede wszystkim na regulacji procesu trawienia poprzez wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo dobrze wpływa także na wątrobę gdyż pomaga w odtruwaniu jej z toksyn. Jest pomocny przy leczeniu wzdęć oraz hamowaniu biegunki. Od lat stosuje się go, jako środek zmniejszający nudności, dobrze jest wiec go zjeść przed podróżą czy w czasie migreny, która przebiega z nudnościami. Imbir wpływa też normalizująco na ciśnienie krwi. Łagodzi stany zapalane i wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego można go stosować podczas przeziębienia. Imbir dobrze wpływa na poprawę koncentracji gdyż polepsza ukrwienie mózgu. Osoby, które powinny imbir ograniczać to te cierpiące na wrzody żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilość imbiru może powodować zgagę. Nie zaleca się go także paniom w ciąży i matkom karmiącym. Z kolei liczne źródła potwierdzają, że może korzystnie działać przy nowotworach. Imbir mat także swoje zastosowanie w produktach kosmetycznych. Dodawany jest do emulsji wyszczuplających i kształtujących ładną sylwetkę.