Dlaczego w diecie dzieci nie powinno zabraknąć błonnika?

Dlaczego w  diecie dzieci nie powinno zabraknąć błonnika?

Błonnik pokarmowy to populary suplement diety stosowany nie tylko w diecie dorosłych, ale też u dzieci. Mimo tego, że nie jest wchłaniany i trawiony przez organizm, jego właściwości są bezcenne i dlatego warto się nim bliżej zainteresować i włączyć do jadłospisu.

 

Czym jest błonnik?

To włókno pokarmowe pochodzące ze ścian komórkowych roślin, w którym znajdują się m.in.  takie składniki jak: celuloza, lignina, hemiceluloza (nierozpuszczalne w wodzie) oraz pektyna, gumy i śluzy (rozpuszczalne w wodzie). Jest niezastąpiony szczególnie dla prawidłowego działania układu pokarmowego, ponieważ wiąże duże ilości wody,wzmaga produkcję śliny i soków żołądkowych. Dzięki niemu perystaltyka jelit zostaje poprawiona (są lepiej ukrwione), trawienie pokarmów zachodzi znacznie wolniej i sprawniej. Komórki są natomiast lepiej zaopatrzone w środki odżywcze. Dlatego też tak często błonnik jest zażywany prze osoby, które chcą stracić na wadze.  To wyjątkowe włókno pokarmowe sprawia, że pokarm po spożyciu pęcznieje, a to jak wiadomo wpływa na zmniejszenie uczucia łaknienia.

 

Błonnik dla dzieci

Często u małych dzieci występują problemy ze słabo jeszcze rozwiniętym układem pokarmowym. Pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia, co przynosi  z kolei dość duże dolegliwości bólowe. Błonnik dla dzieci oprócz tego, że usprawni pracę jelit, to na dodatek jest pożywką dla bakterii w nich bytujących, czyli dla mikroflory produkującej witaminę K i biotynę. Organizm wzmacnia swoją odporność i jest mniej podatny na infekcje. Dla zdrowia dziecka jest to bardzo ważne, ponieważ maluchy często łapią wirusy zarażając się od rówieśników. Błonnik dla dzieci jest więc bardzo ważny, szczególnie w czasie jesienno – zimowych chłodów.

 

Gdzie kryje się błonnik?

Oprócz kupowania gotowych suplementów diety warto sięgać po produkty, w których znajduje się błonnik. Bardzo duże stężenie znajdziemy w białej fasoli, a trochę mniejsze w zielonym groszku, brukselce, korzeniu selera, marchewce czy kalafiorze. Na bazie tych warzywa można przygotować dziecku smaczne potrawy, np. zupki z dodatkiem chudego mięsa ale też papki, przeciery i soki. Przy czym należy pamiętać, że najlepiej gotować warzywa na parze, ponieważ dzięki temu zachowają o wiele więcej cennych składników odżywczych.

 

Błonnik dla dzieci to ważny element diety najmłodszych. W naturalny i zdrowy sposób pomaga utrzymać dobrą kondycję układu pokarmowego i wspiera odporność organizmu.