Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji i przeziębień, dlatego szukamy wówczas sposobów, które pomogą nam wzmocnić odporność. Coraz częściej sięgamy po produkty naturalne, jak chociażby oleje. Niewiele osób wie, że prozdrowotne właściwości olejów wydobyć można w domu – niezastąpiona okazuje się wyciskarka do oleju. Dlaczego warto wspomagać się zimnotłoczonymi olejami?
Jakie oleje wspomagają odporność?
W przypadku wzmacniania odporności bezkonkurencyjny jest olej z czarnuszki. Czarnuszka traktowana jest jako naturalny antybiotyk, podobnie jak czosnek czy cebula. Ma ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Stymuluje ona układ odpornościowy, dzięki temu, że ukryty jest w niej bioaktywny związek nazywanym tymochinonem. Jego obecność sprawia, że w pobudzonym układzie odpornościowym podnosi się liczba komórek gotowych zwalczać przeziębienie. Dodatkowo tymochinon ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jego działanie określa się mianem zbliżonego do leków przeciwhistaminowych. Jednak w porównaniu do tradycyjnych opcji leczenia, spożywanie oleju z czarnuszki, nie powoduje żadnych niechcianych skutków ubocznych. Poza olejem z czarnuszki, w celu zbudowania odporności warto także sięgnąć po olej lniany. Jego skład obfituje w kwasy Omega 3, które odpowiedzialne są za budowanie i ochronę naszych komórek. Dodatkowo w oleju lnianym znajdziemy związki, które odpowiadają za eliminacje uszkadzających komórki wolnych rodników. Sprawia to, że określa się je mianem antynowotworowych.
Wyciskarka do oleju – uzyskaj pełnowartościowy olej w domu
Wyciskarka do oleju to urządzenie, które pozwoli uzyskać olej w domowym zaciszu. Olej tłoczony na zimno jest zdecydowanie zdrowszy niż taki, który poddany został obróbce cieplnej, ponieważ nie zostaje on pozbawiony składników odżywczych – wspomnianych kwasów Omega 3 czy Omega 6. Wyciskarka do oleju pozwala na wytworzenie tylko takiej ilości oleju, która aktualnie jest potrzebna. Jest to istotne, ponieważ olej, który samodzielnie przygotowaliśmy nie powinien być długo przechowywany. Gotowy produkt może stać maksymalnie do 3 tygodni. Przestrzeganie tego zalecenia sprawi, że olej nie utraci swoich prozdrowotnych właściwości. Dodatkowo tłoczenie oleju za pomocą wyciskarki pozwala kontrolować składniki, których używamy. Dzięki temu mamy pewność, że len czy czarnuszka, którą wybierzemy do wytworzenia oleju jest wysokiej jakości. Ma to wpływ na ostateczny smak oleju i jego wartości odżywcze.