Ostra biegunka może szybko doprowadzić do odwodnienia i utraty minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak tego uniknąć. Przyczynami ostrej biegunki są bakterie, wirusy i pasożyty, które dostają się do organizmu z pożywieniem lub przez brudne ręce.
Przyczyny ostrej biegunki
Najczęstszą przyczyną biegunki jest kontakt z zakażoną osobą, spożycie surowych jaj i ich przetworów, surowego lub niedopieczonego mięsa, owoców morza lub surowego mleka i jego przetworów. Ostra biegunka może być także następstwem wypicia skażonej wody. Poza tym może zdarzyć się po przebytej antybiotykoterapii oraz podczas pobytu w krajach rozwijających się i obszarach epidemicznych występowania cholery. Ostra biegunka objawia się wodnistym lub krwistym stolcem, wymiotami, bólami brzucha, osłabieniem, gorączką oraz objawami świadczącymi o odwodnieniu. Nie wszystkie z wymienionych objawów muszą wystąpić w przebiegu ostrej biegunki.
Jak postępować w przypadku ostrej biegunki?
Najgroźniejszym powikłaniem ostrej biegunki jest odwodnienie, które objawia się wzmożonym pragnieniem, zmniejszeniem objętości oddawanego moczu i suchością w ustach. W najcięższych przypadkach dochodzi do utraty lub zaburzeń świadomości. Gdy dochodzi do odwodnienia, organizm traci roztwór NaCl, czyli chlorek sodu, który odgrywa podstawową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu. W przebiegu ostrej biegunki zaleca się uzupełnianie roztworu NaCl, by nie doprowadzić do odwodnienia. W aptekach są dostępne specjalne preparaty nawadniające, które zawierają chlorek sodu, czyli NaCl, chlorek potasu- KCl, glukozę, dwuwodny cytrynian sodu. Można przygotować taki płyn nawadniający w domu, mieszając ze sobą: pół łyżeczki soli, łyżeczkę sody, 8 łyżeczek cukru, 8 ml soku pomarańczowego rozcieńczonych w 1 litrze wody. Bardzo ważne jest, by nie spożywać napojów gazowanych, ponieważ są to roztwory hipertoniczne, które „zasysają” wodę zawartą w komórkach błony śluzowej jelit, zwiększając tym ryzyko odwodnienia.
Oprócz właściwego nawodnienia ważna jest odpowiednia dieta, ponieważ żołądek i jelita nie powinny być zbyt obciążane ciężkostrawnymi daniami. Dlatego należy ograniczyć się do spożywania ziemniaków, ryżu, makaronu, bananów, zup, gotowanych warzyw oraz produktów z pszenicy i owsa. Zalecane są również krakersy, suchary, czy jogurty. W przypadku, gdy objawy nie mijają oraz pojawia się wysoka gorączka, zasłabnięcie, śluz lub krew w kale, należy zgłosić się niezwłocznie do lekarza.