Spirulina hawajska – wartości odżywcze

Spirulina hawajska – wartości odżywcze

Sklepy sprzedające zdrową żywność oferują coraz to więcej zdrowotnych produktów oraz środków, które powinien przyjmować każdy z nas, aby zapewnić sobie długie oraz zdrowe życie. Nie każdy z nabywanych w tych sklepach produktów działa. Jak przedstawia się sytuacja ze spiruliną hawajską? Warto ją nabyć, czy może lepiej zrezygnować z tego pomysłu?

 

Spirulina hawajska – co to takiego?

Spirulina hawajska to nic inne jak produkt powstały z alg morskich. Dostępna jest ona w formie sproszkowanej i ma intensywnie zielony kolor. Już od wielu lat używa się jej w Azji, jednakże z dnia na dzień zyskuje ona coraz większą popularność również w Europie oraz Ameryce.

Można ją nabyć zarówno w postaci tabletek, jak również proszku. Algi, czy też glony jak kto woli zbierane są w słodkich wodach, a występują one w piasku, glebie, jeziorach oraz bagnach. Spirulina hawajska dostępna jest w coraz większej ilości polskich sklepów. Co przemawia na jej korzyść?

 

Spirulina hawajska – wartości odżywcze

Produkty powstające przy pomocy mikroalg oraz glonów cieszą się coraz większą popularnością, dotyczy to również spiruiny hawajskiej. Jest to związane z tym, że posiada ona potwierdzone przez naukowców właściwości, które dobrze wpływają na organizm ludzki oraz zmaganie się z różnymi dolegliwościami. Spirulina słynie przede wszystkim z ogromnej ilości protein. W skład białka nie wchodzą aminokwasy, właśnie dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób, które na skutek wyborów dietetycznych nie spożywają mięsa – mowa o wegetarianach oraz weganach. To także dobre rozwiązanie w przypadku nietolerancji białka.

Spirulina hawajska jest idealnym uzupełnieniem diety ze względu na ogromną ilość witamin oraz składników mineralnych, które można w niej znaleźć. Zawiera ona znaczne ilości witaminy A oraz żelaza, które organizm przyswaja zdecydowanie lepiej niżeli w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, występują w niej witamina B1, B2, B3, B6 i B12. Jest bogata w prowitaminy D oraz E, a także składniki mineralne, czyli magnez, potas, fosfor, miedź, chrom, mangan, selen, sód oraz cynk.

Spirulina hawajska z reguły zawiera niewielkie ilości tłuszczu, chociaż w niektórych przypadkach jego wartość sięga nawet do 12%. Jest ona źródłem GLA, które może zostać przyjmowane przez każdego człowieka, co wiąże się z ogromną ilością zalet, na przykład wspieraniem cukrzycy, schorzeń związanych z układem krwionośnym, przypisuje się jej także pozytywne działanie w walce z nowotworem.