Co powodują złe nawyki żywieniowe?

Co powodują złe nawyki żywieniowe?

Nie jedzenie śniadań, podjadanie między posiłkami, spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów, tłuszczów to niektóre ze złych nawyków żywieniowych. Często nie zdajemy sobie sprawy, że nieprawidłowy sposób odżywiania dotyczy także nas samych. Niestety złe nawyki powodują wiele negatywnych skutków.

Złe nawyki żywieniowe główną przyczyną chorób cywilizacyjnych.

Spożywanie dużej ilości soli, węglowodanów, tłuszczów, produktów przetworzonych, konserwowanych powoduje otyłość, której konsekwencją jest szereg chorób cywilizacyjnych. Do tej grupy należą choroby serca, nadciśnienie, udar mózgu, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwór trzustki, żołądka, jelita grubego. Oprócz tego niewłaściwe odżywianie skutkuje często chorobami układu pokarmowego. Zanim dojdzie do poważniejszych schorzeń, pojawiają się bóle brzucha, uczucie niestrawności, przewlekła zgaga oraz zaparcia. Najczęściej, gdy doświadczamy dolegliwości np. zaparć, sięgamy po preparaty np. Xenna, Dulcobis, Zioła Normosan. Pomogą pozbyć się zalegających mas kałowych z jelita grubego. Powtarzające się zaparcia, zgaga, czy bóle brzucha powinny być sygnałem do zastanowienia się nad dotychczasowym sposobem odżywiania, ponieważ konsekwencją złych nawyków żywieniowych są właśnie choroby cywilizacyjne. Trzeba zdawać sobie sprawę, że choroby te bardzo często prowadzą do przedwczesnej śmierci.

Co to znaczy prawidłowo się odżywiać?

Aby zapobiec konsekwencjom złych nawyków żywieniowych, trzeba nauczyć się od nowa odżywiać. Często jednak trudno jest ocenić, czy odżywiamy się źle, czy dobrze. Tutaj może pomóc Internet, książki oraz konsultacja z dietetykiem. Podstawowe informacje, jakie trzeba wiedzieć, aby zacząć zmiany odżywiania to takie, że należy przestać spożywać produkty słodzone, gazowane, przetworzone, z dużą ilością konserwantów, dania smażone oraz dużych ilości produktów mącznych. Trzeba nastawić się na jedzenie dużej ilości warzyw, a trochę mniejszych ilości owoców i chudego mięsa. Poza tym wybierać produkty z pełnego ziarna, zamiast z mąki pszennej. Oczywiście duża ilość wody niegazowanej oraz aktywność fizyczna to niezbędne elementy, które zapobiegają tym wszystkim groźnym chorobom. Nie wolno zapominać o jedzeniu śniadań oraz o niepodjadaniu między posiłkami. Aby być zdrowym, trzeba zdrowo jeść, w spokoju i przeżuwając powoli.